Drewniane wytwory są dziś na tyle powszechnie używane w wielu dziedzinach życia (np. budownictwie, dekoratorstwie, wnętrzarstwie), że warto posiadać elementarną wiedzę na temat produktów takich jak np. tarcica. Wyjaśniamy czym ona jest, jak powstaje, jakie są jej rodzaje oraz gdzie jest najczęściej stosowana.
Czym jest i jak powstaje tarcica
Tarcicę tworzą produkty drzewne, które wykonywane są poprzez przecieranie drewna okrągłego. Można je wytwarzać w sposób indywidualny, ale też grupowy (w zależności od tego, ile pił jest jednocześnie uruchomionych).
Narzędziami wykorzystywanymi podczas produkcji tarcicy są pilarki. Najczęściej używa się ich trzech rodzajów, a mianowicie traków, pilarek tarczowych bądź taśmowych.
Więcej porad na temat drewna tartacznego i tarcicy na blog
Rodzaje tarcicy
Podziałów tarcicy jest wiele (w zależności od przyjętego kryterium), jednak najczęściej w branży wytwórczej i produkcyjnej używa się trzech właściwości, na podstawie których one powstają. Są nimi: stopień obróbki, przekrój elementów i rodzaj drewna, z którego powstały. Biorąc pod uwagę stopień obróbki, wyróżnia się tarcicę:
- nieobrzynaną – czyli deski, w których obrabia się (poprzez jednokrotne przecieranie na piłach tartacznych) dwie równoległe powierzchnie, natomiast krawędzie boczne są obłe (tzn. pozbawione obróbki).
- obrzynaną – powstającą w procesie przepuszczania kłody drewna przez piły, które rozpiłowują ją wzdłużnie, a obróbce poddaje się cztery płaszczyzny oraz krawędzie czołowe.
Ze względu na wymiary produktów drewnianych, podział tarcic wygląda nieco inaczej. Mianowicie wyróżnia się wśród nich:
- belki (o przekroju od 200/200 do 275/275 mm),
- krawędziaki (o przekroju od 100/100 do 175/175 mm),
- łaty (o przekroju od 38/63 do 75/140 mm),
- listwy (o przekroju od 12/24 do 29/70 mm),
- bale (o grubości 50/100 i szerokości 100/250 mm),
- oraz deski (o grubości 19/45 i szerokości 75/250 mm).
Ostatnim z trzech głównych podziałów jest ten, który za punkt różnicowania tarcic uznaje gatunek drewna, z których je wytworzono. Uwzględniając tę właściwość, wyróżniono tarcicę:
- bukową,
- dębową,
- brzozową,
- sosnową,
- świerkową.
Każdy z tych podziałów jest obowiązujący i dobrze znany producentom oraz nabywcom produktów drewnianych, a używa się ich zamiennie w zależności od tego, która cecha jest dla nas najistotniejsza ze względów użytkowych (a więc przeznaczenia zakupionego materiału).
Zastosowanie tarcicy
Tarcica jest elementem drzewnym niezwykle funkcjonalnym, przez co posiada szerokie zastosowanie. Najlepsze jakościowo produkty trafiają do przemysłu meblowego i wyrobów podłogowych. W tym przypadku nie bez znaczenia jest ich estetyka, bowiem nabywcom zależy zwykle na tym, by wykonane z nich sprzęty czy wyposażenie (np. panele podłogowe, biurka, szafy, komody) były wytrzymałe, ale i pięknie prezentowały się we wnętrzach mieszkań, hoteli, restauracji czy miejsc na wolnych przestrzeniach (np. w postaci mebli ogrodowych czy dekoracyjnych płotów wokół posiadłości).
Z kolei tarcice słabszej jakości stosuje się powszechnie w przemyśle papierniczym i budowlanym. Tutaj nie tyle istotny jest wygląd produktu końcowego, na który się składają, co inne jego cechy, np. łatwość obróbki, wytrzymałość na oddziaływanie czynników mechanicznych czy żywotność.
Świadomość możliwości, jakie daje wykorzystanie tarcicy w codziennym życiu pozwala w kreatywny sposób tworzyć wiele oryginalnych i pięknych konstrukcji drewnianych, które mogą służyć zarówno celom praktycznym, jak i dekoracyjnym. Dobór elementów o odpowiednich rozmiarach, stosownej obróbce i jakości surowców produkcyjnych jest na tyle prosty i powszechnie dostępny, że z wyrobami tarcicowymi każdy z nas może stać się projektantem i wykonawcą pięknych przestrzeni.